Facilius est multa facere quam diu

On helpompaa tehdä montaa asiaa samaan aikaan kun vain yhtä pitkäaikaisesti.


Tänään olen ollut erityisen levoton. On tuntunut siltä, etten meinaa saada oikein otetta mistään asiasta mitä olen tekemässä. Olisi älytön määrä punaisia lankoja, joiden päistä yritän kovasti pitää kiinni ilman, että mikään niistä lähtisi karkuun. Ulkona oli hämärää jo silloin kun heräsin. Nämä alkuviikot tuntuvat menevän aina siihen, että yritän epätoivoisesti korjailla unirytmiä viikonlopun työvuorokasojen jälkeen. Ensi viikonlopun vapaat tulevat kyllä tarpeeseen, varsinkin kun pääsen viettämään laatuaikaa perheen kanssa kylpylälomalle. Rentoilua, ruokaa ja rauhoittumista. Tavoitteena on lauantaista maanantaihin vain vaeltaa hotellin käytäviä kylpytakissa.

Minulla on tänä syksynä ollut melko hölmöhkö peli meneillään. Sen idea on se, että kuinka kauan pystyn välttelemään graduohjaajaa yliopistolla. Kaksi ja puoli kuukautta näemmä. Viime viikolla en päässyt enää mihinkään kulman taakse piiloon, ja tänä aamuna keräsin rohkeutta parinkin tunnin verran gradukohtaamiseen ohjaajan vastaanotolla. Ei siellä oikein voinut tehdä muuta kun paasata kirjoitusblokistaan, saamattomuudestaan ja ylikriittisyydestään. Pohdittiin ohjaajan kanssa yhdessä sitä, millä saisin itseni vaan tekemään enkä vain arvioimaan itseäni. Sain myös ihan konkreettista ohjausta siihen, mitä kannattaisi seuraavaksi tehdä. Astelin vastaanotolta pois huomattavasti keveimmin askelin ja nyt on ensimmäistä kertaa koko syksyn aikana sellainen olo, että saattaisin tietää mitä olen tekemässä. Uskomatonta.

Tällä viikolla aion katsoa paljon elokuvia, koska en kerrallaan ole töissä niiden parissa. Joensuussa on tällä viikolla myös meneillään musiikkielokuvafestivaali Rokumentti, joka on ehdottomasti yksi paras tapahtuma Joensuussa koko syksynä. Teemana festareilla on tänä vuonna roolileikit. Rokumentti ei ulotu pelkkään elokuvateatteriin, vaan sen ohessa on tapahtumia ympäri kaupunkia aina Taitokorttelista ja Kerubista lähtien. Parasta tässä Rokumentissa on ainakin se, etten ole siellä kerrankaan töissä, vaan pääsen katsomaan kaikkia siistejä leffoja, mitä ei ole välttämättä mahdollisuutta nähdä milloinkaan muulloin isolta screeniltä. Tässä minun tärppini Rokumentti-leffoista. Nämähän esitetään Tapiossa.

1. Oasis: Supersonic

Tässä dokumenttielokuvassa päästään kurkkaamaan Oasiksen kulta-aikaan. Tästä dokkarista on parikin esitystä (ke ja la), mutta ne on tulossa aikalailla loppuunmyydyiksi, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä näiden lippujen kanssa.

2. League of Exotique Dancers 

Burleskimaailmaa rehellisen räävittömästi kuvaava dokkari valottaa burkleskin menneisyyttä ja nykyisyyttä alan tienraivaajien näkökulmasta. Seksuaalisuutta, tasa-arvoa ja oikeanlaista asennetta! Leffa pyörii torstaina.

3. The Redemption of the Devil

Torstain myöhäisillassa pyörivä pätkä näyttää Eagles of Death Metalin nokkamiehen Jesse Hughesin olevan ihan todella hämmentävä kaveri. Niin hämmentävä, että jos hänestä elokuva tehdään, niin totally menen katsomaan.

4. Accidental Courtesy – Daryl Davis, Race & America

Bluesmuusikko matkustaa ympäri Yhdysvaltoja selvitellen rasismin syitä ja taustoja. Tässä dokkarissa varsinkin Ku Klux Klan on tapetilla. Kiinnostava näkökulma ylipäätään koko ihmisoikeus- ja rasismikeskusteluun. Lauantaina.

5. Hymyilevä mies

Vikalle Rokumentti-päivälle laitettu elokuva on ollut suurimman osan sen nähneistä koko vuoden paras kotimainen elokuva. Mustavalkoinen, hauska ja kaikinpuolin mainio. Nyrkkeilumaailmaan sijoittuvan leffan jälkeen ainakin suurin osa leffakansasta poistuu teatterista hymy huulillaan eikä ne kaikki voi olla väärässä.

Tänä vuonna Rokumentin viralliset paidatkin on komeita. Käykää ihmeessä nauttimassa koko viikko kulttuurista! Minä käyn ainakin, vaikka viikonlopun leffoista suurin osa sivu suun pyörähtääkin.

Juuri tämä viikonloppu on muutenkin tosi hyvä kulttuuriviikonloppu tässä kaupungissa. Ensimmäistä kertaa suomalaisessa historiassa järjestettävät Valtakunnalliset opiskelijakuoropäivät nimittäin rantautuvat tänä samaisena viikonloppuna Joensuuhun. Isäntäkuorona toimii Itä-Suomen yliopiston kuoro JOY. Se on muuten paras kuoro kaikista. Viikonlopun aikana kaupungin oman yliopistokuoron lisäksi on mahdollista päästä kuulemaan kahta muutakin kuoroa 20.11. sunnuntaina Carelia -salissa järjestettävässä konsertissa. Klo 16 kuorot johdattelevat kuuntelijat elokuvamusiikin maailmaan. Harmittaa kun en itse pääse paikalle, koska takuuvarmasti on tulossa erittäin laadukas ja ohjelmistoltaan värikäs konsertti. Konsertin Facebook-eventiä pääse kurkkimaan tästä.

Ihan vain ohimennen sorruin kyllä aikamoiseen mainostukseen. Opiskelu, työt ja harrastukset limittyivät niin tässä postauksessa kuin oikeassa elämässäkin koko pakettia kannattelevaksi kokonaisuudeksi. Minulla on nuoresta tytöstä lähtien ollut tapana kasata itselleni hirveästi tekemistä koko ajan, jotta elämässä olisi jonkinlainen kiinteä rytmi. Ilman sitä on erittäin vaikea saada yhtään mitään aikaiseksi. Mitä ennemmän tekemistä, sitä parempi. Mitä vähemmän tekemistä, sitä huonommin hoidan ne vähäisetkin tekemiset. Mieluummin kahdeksan lusikkaa sopassa kuin soppa lattialla (eiku mitä). Tärkeintä on kuitenkin se, että saa riittävästi unta, pysyy terveenä ja ruoka ei tapa.

Tämän päivän fiilistelybiisi enkä edes ole ihan varma miksi.

Fiilis: kiitettävä plus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s