Ex oriente lux

Idästä valo

Identiteettini on rakentunut osaltaan aina melko voimakkaasti vanhan kotikaupunkini ympärille. Kaupunki Etelä-Savossa, joka on elossa vain kaksi kuukautta vuodessa, on tarjonnut rauhallisen mutta kuitenkin melko virikkeellisen paikan kasvaa aikuiseksi. Kaupunki mahdollistaa pienestä koosta huolimattaan hyvän kulttuurikasvatuksen ainakin tanssin ja musiikin puolella: on musiikiopistoa, monia kuoroja, taidelukio ja tärkeimpänä Oopperajuhlat, jotka pidetään joka kesä keskiaikaisessa linnassa. Se linna on kyllä parhautta.

Eniten kaipaan kotiseuduiltani veden jatkuvaa läsnäoloa. Kaupunki on rakennettu saarille, joten järven näkee käytännössä melkein mistä tahansa. Ilma tuoksuu erilaiselle, talvi on aluksi hiukan kosteampaa kuin muualla ja tuuli tuntuu oikeasti menevän luihin ja ytimiin kun se ottaa vauhtia suurelta selältä.

20151011_163820
Äitini ja minä katsellaan järvelle

Kuitenkin kaikkea tuota on tullut ikävä. Nykyisessä kotikaupungissa olenkin joskus hakenut rauhoittumista joen rannalta, paluusta veden ääreen. Se ei kuitenkaan ole koskaan ollut sama asia.

Tämän kirjoituksen aihe ei kuitenkaan ole koti-ikävä, vaan ”uuden” kotipaikkakuntani fiilistely. Niiden viiden ja puolen vuoden aikana olen kokenut kaikenlaisia ylä- ja alamäkiä, mutta minusta se on vain lisännyt meidän välistä kiintymystä toisiimme. Olet ollut minulle hyvä,

20150928_120051

Joensuu.

Opiskelupaikan, kahden työpaikan ja mitä rakkaimpien harrastusten lisäksi olen tästä kaupungista löytänyt ensimmäistä kertaa niin läheisiä ystäviä (monikossa), että rinnastan ne jo käytännössä perheeksi. Uskon, että tämä asia on lopultakin se, mikä on tehnyt minulle tästä kaupungista kodin. Jotenkin varsinkin kaikki ne unettomat yöt, mitä olen kävellyt tämän kaupungin katuja, ovat olleet ikimuistoisia ihan täysin riippumatta sen hetkisistä fiiliksistä. Olen pelännyt hulluna hautausmaan vierestä kävellessäni (klo 04:00 siellä on aina autoja parkissa valot päällä ja ne ovat aika pelottavia), olen palelluttanut sormeni, korvani ja varpaani ylittäessäni jokea liian kovassa pakkasessa ja kuinka olenkaan kiittänyt asuinpaikkavalintaani, kun valomerkki on tullut kaatosateen aikaan eikä villakangastakkini todellakaan kestä vettä. Aionkin nyt kirjoittaa siitä, millainen on yö-Joensuuni parhaimmillaan: kolme parasta paikkaa syödä jotain, kolme parasta pubia, kolme parasta paikkaa fiilistellä live-musiikkia ja kolme parasta yökerhoa.

Joensuun yö – tätä mieltä minä olen sinusta

RUOKA

Joskus on täysin mahdollista, että ennen yöelämään siirtymistä ja varsinaisen juhlimisen aloittamista (tai jopa lomassa) pitäisi saada ensin syötyä. Baariympäristöistä suosikkini tulevat tässä.

  1. Kerubi

Ihan jo pelkästään ravintolana Kerubi on oma suosikkini koko Joensuusta. Ilosaaresta löytyvän ravintolan ruoka on laadukasta, kotiseudun huomioonottavaa ja on muokattavissa allergiystävälliseksi. Olen saanut Kerubissa aina hyvää palvelua. Paikka tarjoaa arkisin lounasta ja tavallisen menun lisäksi viikonloppuisin on mahdollista tutustua paikan yömenuhun. Loistava paikka aloitella ja jatkaa juhlimista. Voit tutustua ravintolan listoihin tästä. Kanta-asiakkaille on ruokien puolella myös joitain tarjouksia.

2. Bar Play

Torin kupeessa sijaitsevan sporttibaarin ranskalais- ja hampurilaisvalikoima sulattaa yleensä jokaisen joensuulaisen sydämen. Playstä saa juuri tyypillistä baariruokaa, joka pitää nälän hyvin aisoissa. Suosittelen paikkaa myös dagen efter -aterialle.

3. Surakan baari

Sympaattinen Surakan baari löytyy Joensuun Taitokorttelista. Paikka tarjoaa lounasta ja suppeahkon baarimenun iltaisin (yleensä jotain keittoa). Parasta ravintolassa on kuitenkin sen viikonloppuiset brunssit, jossa myös opiskelijat on hintansa puolesta otettu huomioon. Surakassa on silloin tällöin tarjolla myös live-musiikkia. Suosittelen paikkaa erityisesti miljöönsä puolesta.


HENGAILU JA ETKOT

Joskus tulee lähdettyä ihan vain yksille tai lähinnä tapaamaan ystäviä ihan vain jonnekin hetkeksi. On täysin mahdollista, että yhdet venyvät muutamiksi, mutta useimmiten ne tulee nautittua jossain muualla kuin jo yökerhossa, right? Pubeista ja aloittelupaikoista selkeästi näissä kulutan itse eniten aikaa.

  1. Jet Set Bar

Yllättikö tämä nyt yhtään ketään, että tämä on listallani ensimmäisenä? Jetti on minulle paikka, jota voisin käytännössä mukavuusasteelta verrata omaan olohuoneeseeni. Hiljaisempina iltoina paikka sopii täydellisesti keskusteluun, lautapeleihin ja ihan vain puhtaaseen hömöttämiseen. On myös täysi tosiasia, että lähes poikkeuksetta Jetti kuuluu minulle osaksi baari-iltaa. Opiskelijaystävälliset hinnat, kotoinen tunnelma ja vain pari korttelia torista pohjoiseen; jetset-elämä on tosiaan ihan meitä kaikkia varten.

2. 60’s Palaver

Ravintola 60’s Palaveria suosittelen erityisesti olutharrastelijoille. Valikoima on tässä suhteessa laaja. Itse pidän paikan tunnelmasta ja edullisesta opiskelijavalkkarista. Myös Palaverissa soitettavaan musiikkiin voi itse vaikuttaa kätevästi vain muutamalla puhelin-appin painalluksella.

3. Hostina Piimälinna

Piimälinna on paikka, joka nousi vanhan Palaverin raunioista yhdeksi miellyttävimmistä ja rauhallisimmista paikoista istuskella, kuunnella musiikkia ja nauttia niin virvokkeista kuin pubiruuastakin. Piimälinna löytyy aivan torin kupeesta kuten 60’s Palaverikin.


LIVE- MUSIIKKI

Kuten jo ehkä olenkin jossain aiemmassakin postauksessani maininnut, nautin musiikistani erityisesti livenä. Joensuusta löytyy viikottain joitain vähintäänkin pientä live-musiikkitapahtumaa monipuolisesti eri musiikkityylejä tukien. Näiden kolmen parhaan lisäksi myös Surakan baari, Riverside, lähiöpubit ja yökerhot tarjoavat satunnaisesti keikkoja.

  1. Kerubi

Kerubi on se paikka, jonne kaikki pienemmät ja isommat bändit oikeastaan tulevat keikalle. Ravintola ei ole profiloitunut pelkkään yhteen genreen, vaan artisteja vierailee ihan kaikista tyylisuunnista. Olen käynyt kuuntelemassa niin räppi-, hevi-, pop-, rock- kuin iskelmäkeikkojakin Kerubin Salissa ja Kellarissa. Kerubin jatkuvasti päivittyvää ohjelmaa voi seurata täältä.

2. Hostinna Piimälinna

Aina viikonloppuisin Piimälinnassa on mahdollista kuunnella jazzia. Noin kerran kuussa ravintolan lavalle kiipeää vierailevia artisteja: pari viikkoa sitten kävin sekä Samae Koskisen että Tuomari Nurmion keikalla. Joinakin arki-iltoina on mahdollista kuulla opiskelijabändejä, workshoppeja ja tutkintoja. Monipuolista kamaa siis on.

3. Sointula

Sointulaan ovat paenneet se asiakaskunta, joka aiemmin istui edesmenneessä Jokelassa. Musiikkia tässä pikkupubissa pääsee kuuntelemaan muutaman kerran kuussa. Tyylit vaihtelevat bluegrassista, bluesiin, piano- ja lauluyhtyekeikkoihin.


YÖKERHOT

Tanssiminen ja hyvällä porukalla tapahtuva, joskus täysin spontaani kreba ovat täyttä parhautta. Joensuussa on monen makuun sopivia paikkoja, joissa voi käydä ravistelemassa tanssilattiaa. Marks sopii hevikansalle ja niille, jotka tykkäävät enemmänkin keskittyä nurkassa istumiseen ja juomiseen. Gloriassa viihtyy varmasti, jos kuuluu ikäryhmältään yli 40-vuotiaisiin ja nauttii ruotsinlaivamaisesta tunnelmasta. Hotelli Kimmelin yhteydessä oleva ja vasta uusittu yökerho Night löytyy rautatieaseman vierestä, joten josöinen talviviima ei pelota, voi maailmaa käydä katsomassa myös sieltä puolelta jokea. Itse kuitenkin biletän lähinnä seuraavissa.

  1. Viihdemaailma Ilona

Ilona on mielestäni Joensuun the yökerho. Kävelykadulta löytyvästä baarista löytyy karaokepuoli ja kaksi erillistä tanssipuolta. Vähintään kerran viikossa, parhaimmillaan jopa kahdesti, Ilonassa on mahdollista kuulla livenä cover-bändejä, ysärimusiikin helmiä ja suomalaisia artisteja. Yökerhossa järjestetään myös useita opiskelijabileitä ja erilaisia tapahtumia aina twerkkaus-kisoista ja kalenterijulkkareihin. Jos mielessä on oikeasti tanssiminen, niin suosittelen lämpimästi!

2. Kerubi

TAAS. Enkö käy missään muualla? Minkäs sille voi, että Kerubi on niin monipuolinen paikka, että voin halutessani käyttää siellä koko päiväni, iltani ja yöni. Kerubin viikonloppuiset discomeiningit sen Kellarissa koskettavat eniten omaa musiikkimakuani: klassikoita, räppiä, indietä ja poppia. Kantiskortilla saa mukavia alennuksia, tulee tavattua mukavia ihmisiä ja yleensä on kaikinpuolin mukavaa. Kerubi on kyllä huippu!

3. Bepop

Bepopilla ei nimestään huolimatta ole juuri mitään tekemistä jazzin kanssa. Yökerhona Bepop edustaa melko perinteistä yökerhoa karaokepuolineen kaikkineen. Itse käyn paikassa lähinnä hehkuilla eli keskiviikkoisin tai sunnuntaisin nauttimassa paikan edullisista hinnoista. Paikka on yleensä hehkuiltoina melko täynnä, mutta varsinkin vähän väljempinä sunnuntaina tanssilattiallakin on saanut ihan bileet aikaiseksi.


Tänä viikonloppuna en aio osallistua Joensuun yöelämään kun vain töiden muodossa. Olen yrittänyt nukkua varastoon, että jaksan tehdä sekä päivä- että yövuoroa. Energiajuomavarastot olen ehtinyt täydentää jo riittäviksi, kahvia kun en juo. Sunnuntai-iltana voin olla väsynyt nainen. Harmittaa vähän, etten pääse isänpäiväksi kotiin.

Mutta huomasin kuitenkin, että aurinko paistaa. Mikäs siis tässä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s